diumenge, 8 d’octubre del 2017

Jocs tradicionals a la nova exposició de Lo Llaüt



Dissabte 7 d’octubre vam celebrar la novena jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés que, en aquesta ocasió, portava com a títol de Carmel Biarnés d’Ascó, fotògraf de la Ribera d’Ebre.
Com sabem Carmel va ser un personatge prolífic en el desenvolupament de diverses disciplines (com ara, per citar-ne algunes, la història, l'etnologia o l'antropologia). Tanmateix, sovint no considerem prou, segurament perquè el seu llegat personal no era totalment accessible per la ciutadania fins fa relativament poc, el seu paper com fotògraf, tot i haver deixat una empremta considerable en aquesta disciplina, tant pel que respecta al volum dels seu fons fotogràfic, format per més de 60.000 instantànies, com en relació a l'amplitud territorial de la seva obra, la qual té com a epicentre Ascó, la Ribera d'Ebre i les comarques veïnes (Terra Alta, Baix Ebre i Priorat, especialment), tot i que va molt més enllà.
Aquest fons, lògicament, conté una gran quantitat de fotografies que recullen esdeveniments festius i lúdics no sols d'Ascó sinó també de bona part de pobles de les Terres de l'Ebre que, a partir d'ara, es podran començar a consultar a través de l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre. 
Aprofitant la jornada d'enguany dedicada, doncs, al paper de l'asconenc com a fotògraf, l'Arxiu Comarcal, junt amb la regidoria de cultura de l'ajuntament d'Ascó i l'associació cultural Lo Llaüt a editat una gran exposició comissionada per Gerard Mercadé, Josep M. Raduà i Biel Pubill a partir del fons de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre.
Aquesta exposició, composta per 10 roll-up de 2x2 m i un més de 3x2m, presenta diferents temàtiques que va tractar el fotògraf asconenc com ara: festes populars, religiositat, l’Ebre, la construcció del pont d’Ascó, la construcció de la central nuclear, imatges d’Ascó, imatges de la Ribera d’Ebre, Priorat i Terra Alta i, per fi, una altra sobre la mirada del nostre personatge a Catalunya. 
L'exposició, com s'ha dit, conté un plafó dedicat a les Festes populars on trobem nombroses fotografies amb jocs com ara les curses d'ous, la corrida de la forca o les divertides cucanyes amb la paella enfarinada entre d'altres. 
Si esteu interessats en disposar d'aquesta exposició podeu posar-vos en contacte amb l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada