dissabte, 21 de febrer del 2015

La història a través dels jocs?

És possible conèixer una cultura, una civilització... la història a través dels jocs?
Això mateix és el què s'ha plantejat enguany a l'institut de Flix, a la Ribera d'Ebre: aprendre la història a partir dels jocs, les joguines, les diversions o els esports que cada civilització o etapa històrica ha creat, recreat, copiat, modificat i, d'una manera o altra, ha posat en pràctica. 
Tal com indica l'entrada del bloc de l'institut, l'objectiu és anar donant resposta a la pregunta que hem formulat a l'encapçalament, i anar així coneixent diferents jocs que es van inventar fa milers d’anys, que foren practicats per la gent de totes les classes socials i que, molts d’ells van ser els precursors de molts dels jocs actuals. I és que el joc és tant antic com l’home!
El bloc està adreçat a l'alumnat de 1r d'ESO i pensat per a què:
  • s'interessin pel món dels jocs,
  • es preocupin per buscar informació, 
  • siguin capaços de crear els seus propis taulers, objectes o implements per als jocs,
  • desenvolupin la creativitat i l'enginy a l'hora d'imaginar les regles d'alguns d'aquests jocs avui desaparegudes,  
  • facin inferències en relació als jocs i a les èpoques estudiades
  • relacionin els jocs en determinats períodes històrics i això els ajudi a entendre com les societats i les cultures han anat evolucionant.
A hores d'ara, i seguint el currículum de l'assignatura, podem trobar informació de:
Podeu consultar totes les entrades de Jocs a la història en aquest enllaç.
 
Tot seguit veieu el plantejament que es va fer, per exemple, per a iniciar el coneixement de Mesopotàmia, una de les principals civilitzacions fluvials de la història.
 

Segons Oriol Comas i Coma al seu llibre El món en jocs (Ed. La Magrana, Barcelona, 2005), el primer joc anomenat Reial d’Ur fou descobert per Sir Leonard Woolley el 1926, al jaciment arqueològic de la ciutat sumèria d’Ur –d’aquí el seu nom-.
Dels quatre taulers que es van trobar el millor data de 2650 aC i està fet amb materials com el nacre, el lapislàtzuli i la pedra calcària vermella. Es pot admirar al Museu Britànic en un estat perfecte de conservació.

 
El que no es van conservar són les regles del joc, encara que una taula d’argila trobada anys després i escrita amb caràcters cuneïformes ha donat, als investigadors, informació suficient per a recrear-ne les regles.
Segons Irving Finkel, conservador del Museu Britànic, el joc d’Ur és un joc de tauler de recorregut:

·         El tauler té vint caselles, disposades en dos blocs, un de dotze i un altre de sis caselles, unides per un pont de dues caselles.
·         Totes les caselles estan bellament decorades.  
·         Com a curiositat remarcar que cada joc anava acompanyat de 3 daus, piramidals, els quals tenien 2 dels quatre vèrtex pintats.


Amb aquesta informació us proposo que feu d’arqueòlegs lúdics i que inventeu una manera de jugar. Si us plau, us agrairé que no consulteu internet donat que estem davant d’un joc, el més antic que coneixem de la humanitat i del qual desconeixem exactament com es jugava, per tant, podeu ser creatius i inventar-vos unes bones regles del joc!!!
I també us animo a que ues feu el vostre propi tauler de joc amb les peces corresponents!!! -Aquest treball s'ha de fer en parelles-.


Recreació d'un joc en 3D fet per Dominic Noble
 

dimecres, 18 de febrer del 2015

Joan Amades, 125 anys del seu naixement

 
El juliol d'enguany celebrarem el naixement d'un dels principals etnògrafs que ha tingut el nostre país: Joan Amades i Gelats. Per aquest motiu podem dir que enguany és any Amades, any per a redescobrir-lo, any per a tornar a fullejar els seus escrits i gaudir amb les seves recerques. I així ho ha considerat l'associació cultural Joan Amades que al llarg de l'any durà a terme tot d'activitats en relació a la seva persona, i vetllarà per a recollir en un calendari totes les iniciatives per a donar a conèixer la seva obra.
 
 
Una d'aquestes iniciatives es presentarà en el marc de les VII Jornades d'educació infantil de les Terres de l'Ebre: tradició i cultura a l'educació infantil, que tindran lloc a l'URV Campus Terres de l'Ebre el 21 de març, que organitza el Departament d'Ensenyament junt amb l'Universitat Rovira i Virgili, Campus Terres de l'Ebre i la col·laboració del Moviment de Renovació Pedagògica de les Terres de l'Ebre, amb la comunicació:
Els jocs populars i tradicionals a través de les auques. El cas de l'Auca de jocs, recollida per Joan Amades
que anirà a càrrec del professor Biel Pubill Soler, de l'institut Flix. En aquesta comunicació s'explicarà l
’experiència vertebrada al voltant de l’observació de diferents auques de jocs tradicionals, donant protagonisme a l'auca recollida per Joan Amades. S’analitzaran els jocs que hi surten representats i s'explicitarà una manera de poder-les treballar, a l'aula, tot potenciant l’expressió oral fent que l’alumnat expliqui si coneix o no el joc, descrigui com hi juga i, cas que no el conegui, es proposa que a través d’entrevistes intentin esbrinar com es juga.També, davant d’alguns jocs que desconeixen, s’invitarà a inventar o imaginar possibilitats de joc, fomentant doncs la creativitat i l’enginy.
Podeu visualitzar aquesta experiència realitzada per primer cop a l'Institut de Flix el curs 2007-2008 a través d'aquest enllaç.

dilluns, 16 de febrer del 2015

Jugant riu avall!


Fa pocs mesos que ha sortit publicat el llibre Terres de cruïlla. Estudis sobre les comarques de la diocesi de Tortosa, compilació coordinada per Tomàs Martínez, Miquel Àngel Pradilla i J. Manuel Quixal, i editat per Onadaecicions.com.
El llibre, de 534 pàgines, recull tot un seguit d'articles presentats en el III Congrés de Cultura i Territori a les comarques de la diòcesi de Tortosa que es van celebrar a Vinaròs i Jesús del 23 al 26 de novembre de 2011, organitzades per la Universitat Jaume I i la Universitat Rovira i Virgili.
En total són 42 articles que van des de l'anàlisi de fets històrics concrets, passant per l'estudi d'aspectes de dialectologia, lingüística o literatura, religiositat popular, temes relacionats amb la natura i el medi ambient, els jocs...
En relació al joc trobem l'article:
  • Jugant riu avall. Una ullada al joc infantil dels nens de les Terres de l'Ebre del primer terç de segle XX a partir de l'obra literària i memorialista dels nostres escriptors (p. 405-416), de Biel Pubill Soler 
Si us interessa aquesta publicació podeu sol·licitar-la a:
Onada edicions
1a edició: agost 2013
ISBN: 977-84-15896-10-4

divendres, 13 de febrer del 2015

Rialp Matxicots!

Un atractiu vídeo promocional de la cursa de muntanya que es durà a terme a Rialp els dies 19 i 20 de setembre. N'hi ha per a tots els gustos: 12 Km, 21 Km i 52 Km.


dijous, 12 de febrer del 2015

Intercanvi de cromos


El col·leccionisme és una afició comú a totes les cultures i que es perd en el temps. Arreu trobem col·leccionistes i persones capficades en recollir i conservar objectes determinats. Els cromos, des de finals del XIX i sobretot durant la segona meitat del segle XX van ser motiu de col·lecció per grans i petits.
Si volem buscar l’origen potser el trobaríem en les vinyetes que es retallaven de les auques i que es feien servir per nombrosos jocs d’aposta infantil, loteries o bé com a moneda de canvi. El gust per a tenir aquestes il·lustracions el van saber captar molt bé els “gestors de màrqueting” d’aleshores, i no van tardar a aparèixer els primers cromos, normalment acompanyant productes alimentaris adreçats a la canalla com ara la xocolata. Aquests cromos ràpidament van ser motiu de col·lecció donat que eren admirats per les seves il·lustracions i el seu color, i el següent pas va ser, lògicament, l’aparició dels àlbums on recollir-los i poder-los contemplar. Podríem dir que aquests es van convertir en les enciclopèdies de la classe mitjana d’una societat on la televisió encara no existia i que, a través d’aquests àlbums s’accedia en certa mesura al coneixement del món.


La segona meitat del segle XX va suposar un increment notable en l’aparició de temàtiques i col·leccions, en bona part recolzades precisament per la televisió i les sèries que hi apareixien. Trobem temes variats com ara el futbol, automobilisme, esports diversos, tecnologia, ciència, sèries infantils com ara Heidi o Marco, personatges de cinema...
Avui no és difícil anar a qualsevol gran ciutat europea i localitzar els llocs de compra i bescanvi de cromos, com al Mercat de Sant Antoni de Barcelona o l'Estaçao de Caminhos de Ferro do Rossio, a Lisboa.

diumenge, 8 de febrer del 2015

Vetaina a la neu!


La nostra amiga Vetaina ha aprofitat la nevada per a conèixer els paisatges més propers sota una bona capa de neu. L'escapada ha estat a la serra de la Fatarella on ha descobert petjades per a ella ignotes!!!


Però el més agradable ha estat gaudir del ric paisatge en pedra seca que hi ha per tota la zona: marges, esglaons, anjubs i les típiques catxaperes o cabanes!


Podeu seguir tots els viatges de Vetaina en aquest enllaç.

divendres, 6 de febrer del 2015

IV IOCUS: Escola d'estiu de jocs tradicionals a Vic

Reprenem el camí!
 
Benvolguts/des,
Per si és del vostre interès, voleu reservar-vos els dies i en voleu fer difusió,
us comuniquem que estem preparant amb il·lusió la quarta edició de:
 
IOCUS 
L’ESCOLA D'ESTIU DE JOCS TRADICIONALS
 
(Adreçada a persones vinculades al món educatiu, deportiu i social)
 
LLOC: Vic - Folgueroles
DATES: del  6  al 10  de Juliol 2015
Més informació: jocsanonima.wordpress.com

dimecres, 4 de febrer del 2015

Jocs de tauler a la neu


La neu ha estat notícia. Ha enfarinat els camps d'oliveres i ametllers de la Ribera d'Ebre i ha maquillat la Serra de Perles, de la Fatarella i la llunyana serra de Montsant amb una bona capa de nata! Hem tingut sort perquè el dia s'ha anat aixecant, lentament, i ha donat una treva a la ventolera mentre un tímid sol anava guanyant la lluita als núvols.


Joc del marro, pixo, cago fet amb agalles de roure i barrets d'aglans davant una era de la Fatarella. Al fons, la típica cabana o catxapera!


El llençol blanc al voltant dels pobles ha estat una invitació a passejar pels camps i ser el primer en trepitjar camins i senderes. Però les diferents petjades de bestioles que hem anat descobrint al nostre pas ens ha confirmat que no hem estat pas els primers en gaudir del paisatge.
 

 
El dia ha estat ideal, també, per a posar “la creativitat en joc” tot creant taulers de joc efímers. La idea la presenta molt i molt bé en Marc Pouyet al llibre Joueurs de nature, 45 jeux traditionnels en land art (editorial Plume de Carotte).
La veritat que el llibre és una petita joia plena d’imaginació, sensibilitat i art, i nosaltres, simples aprenents, n’hem tingut prou en jugar una mica amb un marro, pixo, cago, emprant olives i fulles blaves de foixarda, i aventurant-nos a dissenyar un laberint o joc de la hiena. De tota manera, l’experiència ha estat gratificant, i sobretot, molt i molt relaxada!