diumenge, 30 de juny del 2013

"Picaraxadas" o joguines tradicionals de nens



Xosé Manuel García Fernández i Xosé López Gonzalez són dos gallecs enamorats de les joguines tradicionals. Setmanalment fan una entrada al diari digital noticieirogalego.com en una secció anomenada “picaraxadas” –el nom ve de la comarca de la mariña lucense on als nens se’ls anomena “picaros” i d’aquí una traducció del nom seria “coses de nens”.
És molt interessant cada entrada d’aquests gallecs, us les recomano! Podeu accedir-hi clicant aquest enllaç.

divendres, 28 de juny del 2013

Exposició de cases de nines al MJC

 
Del 3 de juliol a l’1de setembre de 2013 la sala del Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, acull l'exposició temporal: Cases de nines. La representació del món íntim.

dijous, 27 de juny del 2013

Món aualé, revista número 6

Acaba d'aparèixer el número 6 de Món aualé (abril-juny 2013), sota la dirección de Jordi Climent. Entre altres coses hi podeu trobar: 
  • Aprendre a jugar al Pallankuzhi. Hi ha molts jocs de taula jugats a l'Índia, especialment a Tamil Nadu. La majoria d'aquests jocs es juguen com a passatemps. Idescobrireu que el pallankuzhies juga en moltes llars del sud de l’Índia i al nord de Sri Lanka. Actualment es juga també durant festivitats especials.
  • Un article: Jocs mancala a Egipte a principis del segle XX que us parla de que en aquella època era habitual veure a diferents homes asseguts en bancs de fusta a l’entrada dels cafès àrabs com jugaven a diferents jocs mancala.
  • Us mostrem uns gravats dels usos i costums de l’illa de Timor de principis del segle XIX on es poden veure unes dones que juguen al joc Tshonka.
  • Es pot descobrir la simbologia akan en els taulers mancala del poble ashanti de Ghana, a Àfrica occidental. Aquests símbols han crescut tant en popularitat que s’utilitzen per decorar més enllà de la roba. S’usen en l’arquitectura, mobles, metalls, ceràmica, teixits i en les talles de fusta.
  • I també trobar les seccions habituals del Racó del col·leccionista i la sisena part del Glossari, on us expliquem el significat de la sembra encadenada a “l’estil indi”, una manera de sembrar característica de molts jocs mancala del sud de l’Índia i Sri Lanka.
Podeu consultar-la en aquest enllaç.

Ludaria: cap de setmana de jocs i esports tradicionals a Ourense



 
Del dijous 20 al diumenge 22 de juny va tenir lloc, a Ourense, el projecte Ludaria, que va acollir l’assemblea anual de l’Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals (JUGAJE), una exhibició de jocs i esports de diferents indrets d’Europa, una atractiva exposició de rebellugues d’arreu del món, així com visites a indrets patrimonials d’Ourense que es va complementar a Parada de Sil, on hi va haver un “encontro de bolos galegos”.
 

 
A les imatges podeu veure algunes de les activitats dutes a terme en el marc de la trobada on hi va ser present, també, l'associació cultural Lo Llaüt.

dijous, 20 de juny del 2013

Queden pocs dies per a inscriure's a l'Escola de Jocs Tradicionals de Tarrega


 
ENDOLÇA’T L’ESTIU

IOCUS
ESCOLA D'ESTIU DE
JOCS TRADICIONALS

LLOC: Tàrrega - Anglesola
DATES: del 1 al 5 de Juliol 2013

Tàrrega acollirà de l’1 al 5 de juliol la segona edició de l'Escola d’Estiu de Jocs Tradicionals Iocus. Aquesta iniciativa, que també es durà a terme en altres poblacions com Anglesola i Verdú, és una acció de la Companyia de Jocs l’Anònima i està inclosa en el Campus de Cultura Popular del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El curs està adreçat a adults majors de 18 anys, estudiants universitaris, graus i cicles formatius; educadors de lleure, mestres, professorat d’ensenyament de règim especial, persones vinculades al món de l’esport, ludotecaris/es, professionals de l’àmbit social i persones interessades en el món del joc tradicional. Els seus responsables han triat Tàrrega i Anglesola per la riquesa en jocs tradicionals que alberga aquest territori. 

Som el que juguem: És el títol que dóna nom a l’escola d’enguany. Jugar i rebre allò  que ens ofereix el nostre territori, un ric patrimoni natural, cultural i lúdic.  

Descobrir els jocs tradicionals:
Seran 40 hores de classe –tot i que aquest any es pot optar per la modalitat d’assistència als matins o a les tardes i/o a tallers monogràfics-, en què els participants tindran l’oportunitat de descobrir jocs propers, jocs d’altres indrets dels Països Catalans i del món (pilota valenciana, fona balear i jocs d’awalé), jocs amb música, així com un ample repertori de jocs per a totes les edats aplicats a diverses situacions i espais.
L’Escola té com a objectiu establir xarxa entre les persones i entitats del territori. Per aquest motiu algunes activitats es realitzaran en diverses poblacions de l’Urgell: Taller d’Enric Orobitg a Verdú, Bones pràctiques al taller de Tombs Creatius a Bellpuig, Joguines Verdes i Bòlit a Anglesola, recerca i jocs al voltant de l’oli i el vi a Sant Martí de Maldà...
També a Tàrrega està prevista una matinal de jocs adreçada als nens i nenes dels Casals d’Estiu i dues activitats lúdiques gratuïtes i obertes al públic en general: un vespre de Jocs de Tauler al pati de l’Ateneu, el dimecres dia 3, i balls i danses tradicionals a la plaça de Sant Antoni el vespre del dijous dia 4.
Malgrat l’atractiu programa d’activitats i que l’escola està reconeguda pel Departament d’Ensenyament, i a més les hores realitzades serveixen per a l’obtenció del títol de monitor en algunes escoles de formació, l’organització veu que l’actual crisi econòmica i social es fa notar i les inscripcions arriben amb comptagotes. Des d’aquestes línies els agradaria engrescar a la participació a l’escola i així poder portar a terme el projecte IOCUS pensat per mantenir l’escola per un període mínim de tres anys a la comarca de l’Urgell.

Més informació de l’Escola d’Estiu de Jocs Tradicionals

http://www.jocsanonima.wordpress.com

dimecres, 19 de juny del 2013

Exposició de Playmobils a Móra d'Ebre

 
Móra d'Ebre acull la cinquena edició d'Un somriure de clicks, exposició de diorames de Playmobil, organitzada per l'Associació Juvenil de Jocs d'Estratègia de la Ribera d'Ebre, que es durà a terme els dies 29 i 30 de juny del 2013 a La Llanterna Teatre Municipal de Móra d'Ebre.
Durant aquests dos dies es realitzaran diverses maquetes de Playmobil i activitats relacionades amb aquestes joguines.

diumenge, 16 de juny del 2013

Programa de l'escola d'estiu de jocs tradicionals

 

Tàrrega – Anglesola
1 al 5 de Juliol del 2013
 
SOM EL QUE JUGUEM
 
DILLUNS DIA 1 matí:
. Rebuda dels participants
. Conferència inaugural : “Som el que juguem”. Jacint Torrents (Doctor en antropologia, professor de la Universitat de Vic).
. Jocs de coneixença. Professorat de l’escola. 

DILLUNS DIA 1 tarda:
. Construcció de joguines: “Terra de jocs”. Taller Enric Orobitg (ceramista). Verdú
. Jocs i territori: “Jocs i terrissa”. Professorat de l’escola.

DILLUNS DIA 1 nit: (*)
. Geocaching. “Joc de descoberta lúdica”. Professorat de l’escola.
. Quinto. Professorat de l’escola.
 

DIMARTS DIA 2 matí:
. Jocs i territori: Jocs al poble de Sant Martí de Maldà. “La recerca i documentació dels jocs”. Francesca Bardají (Antropòloga).
.Jocs i territori: “Nostatis ni manjolis”. Tast d’oli i de vi i jocs al voltant d’aquests elements.

DIMARTS DIA 2 tarda:
. Jocs i territori: “Jocs a Anglesola”. Montse Amenós  (Coordinació)
. Jocs al Casal: “Jocs de cafè”. Trobada lúdica amb la gent gran.
. Bòlit. Associació Anem de Bòlit.
. Jocs i entorn natural: “Joguines Verdes”. Carme Piera (Educadora Social)  

DIMARTS DIA 2 nit: (*)
. Concert cançó: Tito Akile & Marc Sibila i amics. (Anglesola)
 

 

DIMECRES DIA 3 matí:
. Jocs als Països Catalans: “Jocs valencians: pilota, canut, 7 i mig, caixó...Tradijocs”. Miquel Àngel Noguera (Mestre, tècnic d’esports del Pedreguer – Marina Alta).  

DIMECRES DIA 3 tarda:
. Jocs als Països Catalans: “Jocs mallorquins: tir de fona, truc,...” Jordi Tornila (Llicenciat en CAFE).
.Bones pràctiques: “Visita al taller de Tombs creatius”. Bellpuig. Toni Tomàs (Artesà i creador de jocs) 

DIMECRES DIA 3 nit: (*)
. Jocs de tauler: “Jocs a la fresca al pati de l’Ateneu” (Tàrrega). Professorat i alumnat de l’escola.
 

DIJOUS DIA 4 matí:
. Jocs i educació: Jocs al món. “Els jocs Mancala a l’educació” Jordi Climent (Especialista en Jocs de Mancala i editor de la revista Món Aualé).  

DIJOUS DIA 4 tarda:
. Jocs i educació. “Ximic, jocs que necessiten la música en el seu desenvolupament”. Mª Antònia Pujol (Mestra i músic).  

DIJOUS DIA 4 nit: (*)
. Jocs i música: “Jocs dansats, balls i danses a la plaça”. Ministrils del Raval de Terrassa. (Plaça Sant Antoni. Tàrrega).
 

 
DIVENDRES DIA 5  matí:
. Bones pràctiques: “Els jocs en temps dels moriscos”. Associació Cultural Lo Llaüt.
. Bones pràctiques. “Els jocs per treballar la memòria a la 3ª edat”. David Garcia (Dinamitzador cultural).
. Jocs i territori: “Jocs a la plaça per als nens i nenes dels Casals d’estiu”. Professorat i alumnat de l’escola 

DIVENDRES DIA 5 tarda:
. Jocs de festa: “Repertori i aplicació pràctica de jocs”. Professorat de l’escola.
. Acte de cloenda de l’escola 

(*): Les activitats de nit estan obertes al públic en general i són de caràcter voluntari per a l’alumnat de l’escola.

Cia de Jocs l’Anònima.  
 

Exposició de rebellugues a Ourense


El Centro Cultural Marcos Valcárcel acull des del divendres 14 de juny l'exposició “Vivimos en un gran trompo”, que romandrà oberta fins el proper dia 24 de juny al centre cultural d'Ourense.
L'exposició ha estat organitzada per la Fundación Laya – patrimonio lúdico, i compta amb la col·laboració del propi Centre Cultural i del Museo Arqueológico de Ourense. El material exposat forma part de la col·lecció de l'amic Fernando Maestro Guerrero, director del Museu de Joguets Tradicionals de Campo, i compta amb baldufes d'arreu del planeta agruptades en diferents modalitats segons el seu funcionament.  
Podeu trobar més informació en aquest enllaç.

dissabte, 15 de juny del 2013

iocus: II escola d'estiu de jocs tradicionals


A LA BARREJADA QUI NO ENTRA PARA!
 JA POTS FER LA INSCRIPCIÓ! 
 
IOCUS: II ESCOLA D'ESTIU DE
JOCS TRADICIONALS
LLOC: Tàrrega - Anglesola
DATES: del 1 al 5 de Juliol 2013
 
La Cia.de jocs l’Anònima és una associació cultural sense ànim de lucre, formada per persones que volen aprendre i difondre el joc i l’esport tradicional i popular.

9ª Trobada de col·leccionaistes de paper i joguines


Ahir divendres va tenir lloc a les Cotxeres de Sants la novena trobada de col·leccionistes de paper i joguines.

diumenge, 9 de juny del 2013

Taller de construcció d'estels

 
 
El passat divendres 7 Sant Carles de la Ràpita va acollir la trobada de formadors del Pla Català de l'Esport a l'Escola de Catalunya. Prop de seixanta mestre i professors d'educació física es van reunir per a compartir experiències, practicar esports de platja i rebre formació específica.
 
 
En el transcurs d'aquesta jornada vam dur a terme un taller de construcció d'estels fets amb canyes i bosses de plàstic que amb el vent de Ponent van volar a la perfecció.
 

dijous, 6 de juny del 2013

IOCUS: 2n Curs de jocs tradicionals a Tàrrega





NO T’HO TREGUIS DEL CAP !
VINE !
JA POTS FER LA INSCRIPCIÓ!

Benvolguts/des,
us comuniquem que ja està a punt la segona edició de:

IOCUS
L’ ESCOLA D'ESTIU DE JOCS TRADICIONALS

LLOC: Tàrrega - Anglesola
DATES: del 1 al 5 de Juliol 2013

La Cia.de jocs l’Anònima és una associació cultural sense ànim de lucre, formada per persones que volen aprendre i difondre el joc i l’esport tradicional i popular.

dimecres, 5 de juny del 2013

Jornada de Formació del Pla Català de l'Esport a l'Escola

 
El proper divendres 7 i dissabte 8 tindrà lloc a Sant Carles de la Ràpita una nova trobada de formació dels coordinadors/es del Pla Català de l'Esport a l'Escola de tota Catalunya. En aquesta ocasió s'espera l'assistència de més de cinquanta mestres i professors.
En el transcurs dels dos dies els participants coneixeran esports i activitats nàutiques, realitzaran activitats pràctiques i podran fer tallers com ara un de construcció d'estels amb materials de l'entorn. Podreu trobar més informació sobre aquest taller en aquest enllaç.

diumenge, 2 de juny del 2013

Ludaria: Patrimoni lúdic europeu


Entre el 20 i el 23 de juny tindrà lloc a Ourense Ludaria: patrimoni lúdic europeu, en la qual es realitzaran nombroses activitats relacionades amb els jocs tradicionals, exhibicions escolars, competicions de bolos gallegos i l’Assemblea general de l’Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals (JUGAJE). Així Ourense es convertirà per uns dies en la capital europea del joc.
Podreu trobar tota la informació del programa i les activitats a www.ludaria.eu