dilluns, 29 d’abril del 2013

IOCUS: Curs de Jocs Tradicionals a Tàrrega

Posa-te-la !

Benvolguts/des,
us comuniquem que estem preparant amb il·lusió
la segona edició de :
L’ ESCOLA D’ESTIU DE JOCS TRADICIONALS
LLOC: Tàrrega – Anglesola
DATES: del 1 al 5 de Juliol 2013
Més informació: jocsanonima.wordpress.com

diumenge, 28 d’abril del 2013

Jocs tradicionals per Sant Jordi a l'institut de Flix


 
El divendres passat va cloure la Setmana Cultural de l’institut de Flix amb un taller de jocs on es van enfrontar lúdicament professors i alumnes. Hi va haver jocs de tota mena, de tauler, de resistència, d’habilitat i destresa com ara carreres de pedres, saltar a corda, tirada de birles, equilibri damunt xanques, els jocs de la rana, passe-frappe, trou de damme, sjoelbaek, billar xinès, futbol xapes...


 

dimecres, 24 d’abril del 2013

Teatre d'ombres


Els alumnes de 3r d'ESO de l'institut de Flix, en el marc de la Setmana Cultural, han dut a terme una interessant activitat al voltant del teatre d'ombres. A classe de llengua castellana han preparat diversos contes i narracions que han portat a "la pantalla d'ombres". Els textos escollits han estat la faula El corb i la guineu, i la llegenda del Conde Olinos.


 
Dit així sembla fàcil però darrera hi ha molta feina: elecció dels contes a representar, redacció del text definitiu, repartiment dels personatges, estructurar els diferents passatges de l’obra, preveure vestuari per als actors, dissenyar els escenaris i, encara més complicat i elaborat, construir els titelles i altres ombres que han d’aparèixer a l’obra –moltes d’elles amb moviment-. A més, hi ha la distribució d’altres tasques com ara qui té cura dels efectes especials, del so i la il·luminació, de muntar l’escenari...


 
Totes aquestes tasques, tret de les estrictament relacionades amb les classes de llengua, s’han dut a terme durant les estones de pati –per tant, d’esbarjo per l’alumnat-. És d’agrair que hi hagi nois i noies que s’il·lusionin per aquest tipus de propostes i que siguin capaços de “sacrificar” aquestes estones d’esbarjo per a preparar un muntatge d’ombres com el què ens han ofert. 
 

 
El resultat, però, ha estat una brillant posada en escena que ha entusiasmat als companys del centre que han pogut veure la representació així com a molts dels professors que han vist l’obra.
 


En aquesta darrera presentació veiem imatges de la representació que van fer els alumnes de 3r d'ESO als nens i nenes de 3r i 4t del CEIP Enric Grau Fontseré de Flix; i com a detall, el fet que deixessin manipular els titelles i poguessin fer ombres ells mateixos.

dimarts, 23 d’abril del 2013

Els POP-UP o llibres màgics, un altre món de joc!


Del 23 al 30 d’abril, a Ca Don Ventura a Flix, i del 2 al 15 de maig, al vestíbul de l’ajuntament d’Ascó, es podrà visitar aquesta exposició que presenta més de cinquanta llibres de diferent temàtica. A més la mostra presenta una cinquantena més de pop-up’s en imatges que es poden visualitzar en dos monitors.
Aquesta exposició, organitzada pels alumnes de 4t d’ESO de l’institut de Flix, el CERE, la regidoria de cultura de l’ajuntament i la biblioteca municipal de Flix, ha recollit més de 200 llibres d’aquestes característiques. L’alumnat ha tingut que gestionar tota la mostra, des de l’inici fins al final. Així, primer es va fer una crida a l’alumnat, professorat i membres del PAS de l’institut de Flix en la qual es demanava col·laboració aportant aquest tipus de publicacions. Tot seguit es van catalogar i classificar per temàtiques i es va procedir a fotografiar-los –portades i interiors amb els quals Vídeo Ascó Televisió ha fet una muntatge-.



Els alumnes han treballat en grups i s’han repartit la feina: cercar informació sobre aquest tipus de llibres, etiquetar-los, preveure l’espai que ocuparien en les vitrines, dissenyar un cartell publicitat l’exposició, redacció i enviament virtual de la invitació a la mostra... I a més, s’ha previst dur a terme una presentació als alumnes de primària del CEIP Enric Grau Fontserè. Aquesta activitat consistirà en una explicació de què són els pop-up, una descripció de les diferents temàtiques tractades a les vitrines, l’explicació de dos contes en anglès i una altra en català, i per fi, un taller de construcció de targes usant la tècnica del pop-up.
L’activitat ha resultat molt interdisciplinària donat que, a més, des de l’àrea de tecnologia s’han fet els codis QR de 20 llibres, els quals s’han portat a igual nombre de comerços de Flix que els exposen als seus aparadors. Amb aquesta tasca s’ha aconseguit fer arribar encara més l’exposició als veïns i possibilitar que la mostra “surti al carrer”.
Pop-up’s, llibres màgics a comptat amb la col·laboració de VAT i l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó.
En aquest enllaç (minut 13) podreu visualitzar el reportatge i entrevista que ha fet TV3 Comarques de la Festa de Sant Jordi a Flix i de l'exposició de POP-UP.

Assalt al Castell de Xivert


El passat divendres 19 d'abril es va presentar a Alcalà de Xivert el joc de tauler Assalt al Castell de Xivert, editat per l'Associació d'Amics de Mainhardt. El joc és una adaptació d’Assetjats, assalt al castell templer d’Ascó, que van idear Josep M. Raduà i Biel Pubill i que fou editat l’any passat per l’associació cultural Lo Llaüt, d’Ascó.
Aquesta iniciativa dels amics de Mainhardt és fruit del congrés Jocs en la Història que es va celebrar el maig de 2012 a Móra la Nova i Ascó. L’intercanvi de comunicacions i experiències d’ambdues entitats, el marc d’aquell congrés, ha permès ara la creació d’aquest nou joc de tauler.
L’adaptació del joc al castell de Xivert es pot contextualitzar, com llegim a la contraportada del tauler, al llarg de diferents etapes històriques. Des de sempre, el castell ha resultat una zona estratègica especialment valuosa, des d’on es divisaven totes les terres del voltant. El castell, amb un exèrcit reduït, podia fer-se fort i esdevenir un bastió inexpugnable.  

Fitxa tècnica: Assalt al castell de Xivert
Idea, comentaria històric i descripció del joc: Biel Pubill i Josep M. Raduà
Adaptació del joc: Associació d’Amics de Mainhardt
Edita: Associació d’Amics de Mainhardt
Il·lustració: Melani Lleonart Garcia
Impremta: Jordi Dassoy Editor, Sant Carles de la Ràpita
Tirada: 700 exemplars
Dipòsit legal: T-369-2013
Preu: 5 euros

dilluns, 22 d’abril del 2013

Juga amb Sant Jordi!


Que tingueu tots i totes un feliç i agradable dia de Sant Jordi!

dimarts, 16 d’abril del 2013

Jocs tradicionals a Alcalà de Xivert


Dins de les III Jornades d'Estudis Gaspatxers que tindran lloc del 19 al 21 d'abril a Alcalà de Xivert, l'Associació d'Amics de Mainhardt ha preparat un seguit d'activitats en el marc del programa Retalls de cultura popular. Entre aquestes destaca la xerrada del professor Biel Pubill, de l'institut de Flix, que donarà a conèixer experiències educatives fetes amb l'alumnat de l'esmentat centre de la Ribera d'Ebre i que tenen els jocs populars i tradicionals com a eixos temàtics. Entre aquestes experiències s'explicarà el Tradijoc, el coneixement del patrimoni lúdic i patrimonial d'un poble a partir de l'edició del dossier Els jocs dels moriscos -editat per l'associació cultural Lo Llaüt-, així com l'edició, també, de diferents taulers de joc que permeten una aproximació a la cultura i al patrimoni local, en aquest cas d'Ascó.
Per la seva part, la mateixa associació d'Amics Mainhardt presentarà un nou joc de tauler anomenat: Assalt al castell de Xivert, inspirat en el joc Assetjats: assalt al castell templer d'Ascó.

dilluns, 8 d’abril del 2013

Exposició de Juguetes Espenyades

 

El Museu de sa jugueta, al carrer campana, 7 de Palma de Mallorca presenta l'exposició: LLONOVOY. VIDA I COLOR, de l'amic Miquel Angel Juan -recordeu que part de l'obra d'aquest artista es va poder veure a Ascó durant el mes de maig passat, dins el programa del congrés Jocs en la Història. L'exposició romandrà oberta fins al 30 de juny.
Juguetes retallades
figures rescatades
i animals manipulats
talment, la vida real.
Peces fetes en sèrie amb uns preus de rialles.
De pèl o de ploma
sereu benvinguts.
 
Si voleu, podeu concertar cita per visitar la mostra amb el re creador
Miquel Àngel Joan

diumenge, 7 d’abril del 2013

IOCUS: 2n Escola d'Estiu de Jocs Tradicionals

Empenta’t i vine !
Benvolguts/des,
us comuniquem que estem preparant amb il·lusió
la segona edició de:
IOCUS: L’ ESCOLA D'ESTIU DE
JOCS TRADICIONALS
 
LLOC: Tàrrega - Anglesola
DATES: del 1 al 5 de Juliol 2013
 
Organitza: CIA. DE JOCS L'ANÒNIMA
Més informació: jocsanonima.wordpress.com

dissabte, 6 d’abril del 2013

2a Fira Palymobil a Tàrrega


Avui dissabte 6 i demà diumenge 7 d'abril té lloc a Tàrrega la segona fira del Playmobil. Hi ha tallers, exposició i venda, concursos de diorames, sortejos...

dilluns, 1 d’abril del 2013

Construcció d'un molinet

 

Breu apunt històric:
Els molinets de joguina possiblement tenen el seu origen a la Xina on ja eren coneguts al segle IV. Aquests funcionen estirant la corda del molinet, fent-lo girar i, si no estigués lligat, fins i tot sortiria volant com si fos un helicòpter.
Tanmateix a Europa no arriben fins als primers intercanvis comercials, i de fet no en tenim cap representació iconogràfica fins al segle XV en que trobem el quadre La Verge i el nen Jesús amb Sant Benet (1460), conservat al Museu de Tessé, a Le Mans.

A partir d’aleshores trobem altres exemples, com el que apareix en un gravat d’un calendarifrancès il·lustrant el mes de gener. Si ens fixem veiem un personatge que té un molinet a la mà dreta mentre està mirant tot un grup de nens que porten altres joguines com ara un cavallet, un molí de vent, pals per a jugar a la joca–semblant a l’actual hoquei-, i altres que tenen un ocell lligat d'un fil.


El conegut quadre de Jocs infantils (1560) de Pieter Bruegel també descobrim, al marge inferior esquerra, un nen jugant amb un molinet.
 

I el Museu d’Arts Décoratifsde París conserva un tapís de Tournai també del segle XVI amb tot deputtis –nens despullats jugant- entre els quals n’hi ha un que porta un molinet.


Els segles XVII i XVIII aquesta joguina ja era molt coneguda la qual cosa ho demostra, per exemple, l’existència de venedors ambulants. Fixem-nos en el gravat d’Edme Bouchardon(1742).


Què us sembla si construïu un molinet?
 

A continuació podreu veure com es construeix una molinet amb potets de rodets de fotografia o amb els petits envasos dels ous "Kinder". Ves pas a pas i construeix-te el teu molí.


Què necessitaràs?

·unes tisores
·un fil de cosir
·una tub de cola
·un parell de nous grans, o bé 2 ous "kinder" de plàstic, o un parell de potets de rodets de fotografia... 

Trobaràs més informació de com es construeix en aquest enllaç.