dilluns, 27 de maig del 2013

Els jocs en temps dels moriscs

 A què jugaven els nens i les nenes en temps dels moriscs? Aquest va ser el fil conductor a través del qual l’alumnat de cicle superior de l’escola Sant Miquel d’Ascó va anar descobrint els jocs, les joguines i les diversions que hi havia ara fa poc més de quatre cent anys.



L’Associació cultural Lo Llaüt, d’Ascó, ha organitzat aquesta onzena edició de Joc a joc de plaça a plaça que, enguany, ha tractat la temàtica històrica del joc.
El divendres 24 els xiquets de l’escola esperaven amb anhel conèixer aquells jocs d’abans. Es van reunir al pla de l’església i a partir de les tres de la tarda i durant més de dues hores van anar passant per carrers, perxes i places de la població practicant jocs de l’època. Així, van recrear com deurien jugar a llençar fletxes, van fer una tirada de birles, van aprendre a jugar a la xoca (una mena de joc d’hoquei), van apostar patacons tot jugant al flèndit, els van ensenyar una de les nombroses maneres de jugar a pídols, van saltar a corda i al carrer de la Mola van fer punteria amb diversos jocs amb nous, com ara la ratlleta, el tupí o la teula per, finalment, acabar a l’antic Hospital on diversos joves de la població van ensenyar-los jocs de tauler com ara el marro, pixo, cago; assetjats; el molí de nou o l’alquerc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada