dimarts, 12 de febrer del 2013

I Jornada d'Educació Física i Esport a l'URV



Ahir dilluns va tenir lloc a la Universitat Rovira i Virgili -Campus Terres de l’Ebre-  la I Jornada d’Educació Física i Esport que va centrar la temàtica en l’anàlisi i aplicació dels Jocs Tradicionals a l’Escola 
La jornada es va iniciar a les 9.10 h amb la salutació de les organitzadores de l’acte, la professora Míriam Segura, coordinadora de la jornada, i la Sra. Núria Gil, responsable de l’Antena Cultural. Tot seguit es va iniciar el programa amb la xerrada de Biel Pubill, professor d’educació física a l’Institut de Flix, que va exposar com treballar a partir de les auques. La seva comunicació es va titular “Les auques, recurs per a treballar els jocs tradicionals a l’escola”.
A continuació Cinta Galiana, membre del grup de formadors en Educació Física de les Terres de l’Ebre, va parlar sobre “Els Jocs Tradicionals a l’aula” i va explicar el treball que realitza aquest grup de formadors, en particular de l’edició del llibre de Jocs tradicionals i de la maleta de jocs que van elaborar el 2010. Podeu trobar aquest material, en PDF, en aquest enllaç.
Per acabar l’exposició d’experiències va ser el torn de Lourdes Rodríguez, mestra d’educació física a l’escola Montsagre, qui amb el títol “Deu anys jugant!” va parlar de diferents experiències dutes a terme a Horta de Sant Joan a redós de les activitats que es desenvolupaven durant la FESTCAT de Jocs.



A mig dia es va procedir a l’explicació de l’exposició “Jocs i esports tradicionals. Entre la tradició i la modernitat” que es podrà veure fins l’11 de març al hall de la facultat. L’exposició ha estat organitzada per l’Antena Cultural Tortosa de la URV i és una producció de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó i d’INEFC-Lleida –si esteu interessats en aquesta podreu trobar més informació en aquest enllaç-.

 
A partir de les 12:30 es va iniciar un taller pràctic que amb el nom “Una auca de jocs, un pati de jocs!” va proposar una quinzena de jocs tradicionals que apareixen a l’auca Jocs de la mainada que recollí Joan Amades i de la qual s’havia exposat un treball sistematitzat d’aplicació a l’aula.
Trobareu més informació sobre el treball amb l'auca en aquests enllaç i en aquest altre on podreu seguir, dia a dia, el treball que els alumnes de l'Institut de Flix realitzen amb l'auca.
A banda, l'experiència s'ha recollit a la següent bibliografia:
  • AMBRÓS, M. Lourdes i PUBILL, Biel (2008). La cultura lúdica. Una ullada al patrimoni més divertit (pàg. 11-17) dins a Actes de les VIII Jornades de Pedagogia del Patrimoni Cultural. Edita Consell Comarcal de l’Alt Empordà.
  • PUBILL, Biel (2009). Els jocs populars i tradicionals a través de les auques (p.55-63), dins a GUIX, núm. 354, maig.
  • PUBILL, Biel (2013): L’auca de jocs de la mainada. Una auca que dóna molt joc (p.112-117). Caramella. Música i Cultura Popular, núm. 28. Edita Carrutxa, gener.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada