dissabte, 26 de maig del 2012

28 de maig, Dia internacional del joc

L'Imma Marin ens recorda, a través de la http://www.diadeljoc.org/ que el proper dilluns 28 de maig és el Dia Internacional del Joc.
Des des l'Institut de Flix s'organitzarà un salt de corda col·lectiu i treballarem el manifest de la diada. Tenim previst, també, continuar amb aquesta celebració el dimarts 29 de maig tot traslladant-nos a Ascó on reflexionarem sobre la necessitat de tenir joguines alhora que gaudim amb l'obra "Juguetes espenyades", de l'artista mallorquí Miquel Àngel Juan que s'exposen a l'Ajuntament d'aquesta localitat.

Manifest

La comunitat internacional és unànime en la seva aspiració de protegir i fomentar el desenvolupament dels individus des del seu naixement, sense importar el seu origen nacional, social o cultural, posició econòmica o qualsevol altra condició.
Així ho exposa la Declaració Universal dels Drets Humans i és l’esperit de la Convenció sobre els Drets de l’Infant (1989) que vetlla pel respecte a la dignitat i el valor de cada individu en minoria d’edat. Perquè de la qualitat de la infància dels nens i nenes depèn la supervivència, l’estabilitat i el progrés de totes les nacions i, de fet, de la humanitat.
L’article 31 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant expressa que “els estats parts reconeixen el dret de l’infant al descans i l’esbarjo, al joc i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat, així com a participar lliurement en la vida cultural i en les arts”. Els beneficis del joc són considerables i indiscutibles. Jugar és una font inesgotable de plaer, alegria, descobriments, reptes i satisfaccions, que permet un creixement equilibrat del cos, la intel·ligència, l’afectivitat i la sociabilitat. Ara i sempre el joc és i ha estat un element fonamental en el desenvolupament de les persones. Imprescindible per a un harmoniós creixement. Un nen que juga és un nen sa.

No obstant això, cal reconèixer que en tots els països del món hi ha infants que viuen en condicions excepcionalment difícils que els impedeixen exercir l’esmentat dret, i que en moltes nacions la majoria de menors es veuen obligats a anticipar-se a les activitats de l’edat adulta fent impossible que dediquin temps a l’oci.
Però també en altres països suposadament més ben situats els nens i nenes tenen limitat el seu dret al joc en la mesura que es prioritzen les activitats aparentment útils, relegant el joc a espais d’entreteniment, recuperació d’energies o simple pèrdua de temps, com si aquest fos una espècie de xarampió infantil, que afortunadament, a certa edat desapareix.
Manifestem que:
  • El joc constitueix una activitat essencial per al desenvolupament de l’individu com ho és l’educació, l’alimentació o la salut.
  • Si els nens, nenes i joves poguessin créixer en l’alegria del joc esdevindrien adults amb més salut física i mental, i l’actitud lúdica els acompanyaria sempre.
  • El joc és una valuosa eina per a generar una societat millor, fomentant la comunicació entre les persones, aprofundint en les relacions dels individus d’una comunitat i reconciliant postures antagòniques.
  • El joc potencia la creativitat i el talent, estimulant la possibilitat de veure les coses de diferents maneres, afavorint ments obertes, alimentant la capacitat de transformar els conceptes i imaginar noves perspectives.
  • El joc incideix directament en el desenvolupament de la intel·ligència emocional: en la capacitat de controlar les emocions, l’automotivació, el reconeixement de les emocions alienes i el control de les relacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada