dimecres, 18 d’abril del 2012

ASSETJATS. Un nou joc de tauler a Ascó

L’associació cultural Lo Llaüt d’Ascó edita ASSETJATS, ASSALT AL CASTELL TEMPLER D’ASCÓ, un nou joc de tauler que més enllà de la diversió i el gaudi aporta informació sobre el passat templer de la població i aposta per la promoció del seu patrimoni històric.



El proper diumenge 22 d’abril, a les 17:30 hores i a l’Ajuntament d’Ascó tindrà lloc la presentació del joc de tauler Assetjats. Assalt al castell templer d’Ascó.
En motiu, enguany, de la commemoració del 700 aniversari de la fi de l’orde del Temple Lo Llaüt ha apostat per a dissenyar i editar aquest joc amb una doble pretensió: divertir i distreure a través del joc, alhora que donar a conèixer i difondre el llegat històric d’Ascó lligat a la comanda templera.
Ideat per Biel Pubill i Josep M. Raduà i il·lustrat per Jaume Ferrús, es tracta d’un joc de captura inspirat en tot un seguit de jocs de tauler que sobretot durant el segle XIX i primer quart del XX es van popularitzar a Europa escenificant enfrontaments d’exèrcits i batalles històriques. Aquest tipus de tauler de joc, conegut arreu amb el nom d’Assalt, tindria els seus orígens en jocs de tauler molt més antics ja recollits en el tractat d’Alfons X Juegos diversos de Axedrez, dados, y tablas (1283).
Tal com va succeir històricament, el joc enfronta forces desiguals representades aquí per 2 monjos templers que lluiten contra les tropes del rei Jaume II, molt superiors en nombre, representades per 24 peons. Els jugadors tenen peces i objectius diferents: els templers han d’impedir que els assetjants ocupin les 9 interseccions de l’interior del castell. 
El joc, que té un preu de venda de 5 euros, està imprès dins d’una carpeta rígida que en obrir-se mostra tot el taulell (42cm x 30cm), i va acompanyat d’una bosseta amb els 26 peons, 24 de roigs i 2 de blancs.

 
Una pinzellada històrica
L’exterior de la carpeta per un costat mostra la portada i a l’altra s’hi troben les regles del joc que s’acompanyen d’un apunt històric sobre la comanda templera d’Ascó. Recordem que amb la reconquesta als sarraïns del territori de l’Ebre català per part de Ramon Berenguer IV, l’orde del Temple va aconseguir la possessió del lloc d’Ascó, i que el 1182 el rei Alfons I va concedir el castell i la vila d’Ascó als templers, creant-se així la comanda d’Ascó que s’estenia pels llocs de les Camposines, Vilalba dels Arcs, les Gorraptes, la Fatarella, Vinebre i Berrús, a més de Riba-roja.
El text també fa referència a com s’organitza la comanda a partir de les comunitats de frares que vivien als castells, i fa un breu repàs històric a la persecució i els setges que a partir de 1307 van rebre els templers de Miravet i Ascó fins a la seva rendició el desembre de 1308.   


FITXA TÈCNICA:
ASSETJATS. ASSALT AL CASTELL TEMPLER D’ASCÓ
Idea, comentari històric i descripció del joc:           
Biel Pubill i Soler
Josep M. Raduà i Serra
Il·lustració:   Jaume Ferrús i Serra
Edició: Associació Cultural Lo Llaüt
Amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ascó
Impressió: Gràfiques del Matarranya, Calaceit
Tirada: 600 exemplars
Preu: 5 euros
Dipòsit legal: T-297-2012

Si esteu interessats en adquirir-lo us podeu posar en contacte amb Lo Llaüt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada