dissabte, 3 de març del 2012

Trobat un molí de nou de fa mil anys


El passat mes de novembre de 2011 es va trobar, als voltants de l’Església de Santa Maria del Pla dels Albats, un bloc de pedra amb relleus identificat com el joc d’estratègia alquerc de 9 o molí, datat entre els segles X i XI. Les traces sobre la pedra marquen les línies del joc: tres quadrats concèntrics amb els centres dels costats units per una línia.
Durant la campanya d’excavacions del MAC Olèrdola s’han trobat també nombroses fitxes del joc fetes de pedra i de ceràmica, totes elles d’època romana i medieval.
Existeixen moltes variants d’aquest joc, l’alquerc de 9. Les representacions més antigues les trobem en temples d’Egipte, a la costa occidental de Turquia o a la ciutat d’Atenes, totes d’època romana. Pel que fa a la península Ibèrica, l’alquerc de 9 ha estat documentat en ciutats i jaciments romans com la “rajola de Mulva”, trobada a la ciutat romana de Munigua, o el trobat a Barcino, a les excavacions del subsòl del Museu d’Història de Barcelona.
El rei Alfons X el Savi (1252-1284), al seu Libro de los Juegos del 1283, en fa una descripció acompanyada d’una interessant il·lustració en la què els jugadors juguen amb alfils d’escacs. D’aquesta època són els alquercs de 9 del Castell de Llívia, el Castell de Mata o el del claustre de Sant Pere d’Àger.
Trobareu més inofrmació sobre aquesta troballa al MAC.
Si voleu veure una aplicació didàctica dels jocs de tauler a l'ensenyament podeu clicar a l'enllaç de l'institut de Flix.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada