diumenge, 15 de gener del 2012

Playstories!



Avui ha finalitzat l'exposició Playstories, juga i aprèn amb els Clicks que s'ha pogut veure des del passat 6 de desembre al MAC (Museu Arqueològic de Catalunya).

Segur que els que l'heu pogut veure, en particular si anàveu acompanyats de nens i nenes, haureu pogut gaudir del museu des d’una altra perspectiva, i segur també que haureu tingut una bona excusa per apropar als petits a alguna sala del museu per veure alguna peça especial que atresora.  
Aquesta era una de les finalitats de l’exposició, a partir de les joguines apropar als nens a un equipament com és el MAC alhora que fer-los gaudir i entendre una mica més l’evolució històrica. Així el museu ha mostrat sis diorames representatius de cinc períodes històrics com són la prehistòria, la civilització egípcia, les relacions comercials entre fenicis i romans fins arribar a l’època medieval. A més, tal com comenta des del museu Marta Pujol, també s’hi presenta un diorama ple de dinosaures –sense personatges click- per trencar tòpics i deixar clar als joves visitants que l’home no va ser contemporani d’aquells animals.

L’amiga Yolanda m’ha enviat les imatges que apareixen en aquesta entrada. M’ha fet molta gràcia veure les escenificacions i els més petits detalls. És fantàstica la quantitat de petits objectes que veiem en cada vitrina i la lectura històrica que en podem fer. Podem repassar com era el procés de momificació a l’antic Egipte i seguir els passos en l’enterrament d’un personatge important com podria ser un faraó.

En el diorama corresponent a l’època entre fenicis i romans sembla que visquem en primera persona els intercanvis i transaccions comercials entre aquests dos pobles.



I també ens alliçona de com eren els combats de les legions romanes, amb les típiques formacions de tortuga amb les quals es protegien i avançaven els legionaris.


On he xalat més, però, ha estat al veure les fotografies del diorama de la prehistòria.


Aleshores he recordat els primers anys de mestre d’història al CEIP Sant Miquel d’Ascó. He anar a remenar l’àlbum de fotografies hi he trobat el què cercava. Unes imatges d’unes representacions també de la prehistòria que el curs 1994/95 vaig fer amb l’alumnat d’aleshores sisè d’EGB. Que bé que ens ho passàvem!!! Recordo que després d’explicar alguns temes concrets els demanava als nens i nenes que portessin playmobils i fèiem les mateixes representacions que ara hem pogut veure al MAC.

Tot i que a la imatge potser no ho veure gairebé, omplíem d’arena una taula gran –d’aquelles de la biblioteca-, i amb unes quantes pedres representàvem muntanyes, hàbitats o coves. En primer terme, a l’esquerra es pot veure un menhir alçat i a la dreta una colla de clicks estirant una gran pedra i fent-la rodolar per damunt de troncs amb la intenció d’aixecar un altre menhir o algun dolmen, ves a saber! A darrera els xiquets/es també van voler representar una escena de caça, amb un animal caient en una trampa! Ah! I no us perdeu, que els nostres prehistòrics els vam vestir amb una roba que semblava pell d’animal!
Els nostres diorames o maquetes es complementaven amb exposicions d'objectes representatius que l'alumnat portava (en aquest cas hipotètiques llances i fletxes amb puntes de sílex, flatues de canya, ossos de vet a saber quin animal, petits objectes de fang...)

Tot plegat em fa pensar que a vegades tenim molt a la vora els recursos i eines per ensenyar, i que en segons quins nivells educatius el discurs historicista es pot fer, certament, jugant.

Play Stories. Juga i Aprèn amb els Clicks ha estat realitzada amb la col·lecció de clicks de l'Associació Somosclicks de Barcelona.
Trobareu més informació en aquest enllaç.
Trobareu interessants vídeos sobre els clicks, com el que va recollir el récord Guinness a Barbástro, el 2012, i on es van exposar més de 68.000 figures!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada