dimecres, 24 de novembre del 2010

Interculturalitat i llenguatge

Com explicàvem fa uns dies a l'institut de Flix hem dut a terme una activitat amb els companys de l'aula d'acollida amb l'objectiu de treballar la llengua a partir del joc. El projecte es va fer més gran del què ens pensàvem i vam comprovar que, quasi sense adonar-nos-en es van treballar també molt aspectes culturals que han servit per a integrar més als immigrans, alhora que els d'aquí han entès que també cal respectar i conèixer la cultura dels nouvinguts.
A través de la presentació que va fer Xing (3r ESO) del joc d'escacs xinès, els alumnes de 2n del crèdit de Jocs de tauler del món van confeccionar els seus taulells i fitxes de joc, i hem pogut gaudir jugant amb en Xing.
Fixeu-vos com els nois i noies utilitzen la seva creativitat per adaptar les fitxes de joc a les seves necessitats. Així en tenim que a partir de xapes de refresc van dibuixar la figura que representava cada peça i, a més, van intentar escriure en xinès el nom de la figura. Aquest fet ha permès que, a més, quan juguen amb en Xing, aquest pugui llegir el significat en xinès i a tots els sigui fàcil i accessible jugar o, si més no, moure amb certa soltura les fitxes.
D'altres van fer el taulell i les peces de fusta, indicant amb una lletra el nom de cada figura (cavall, elefant, oficial, rei...).
Encara un altre, ha construït el seu joc marcant la part superior de la figura imitant el dibuix de les figures xineses i, al lateral d'aquestes peces, ha escrit el nom en català. Aquest model de joc ha permès, com abans, que puguin jugar perfectament amb en Xing.

1 comentari:

  1. Que interessant! Avui Irene m'ha explicat com s'hi juga (una mica complicat?)i el nom de les peces. Està encantada de poder assistir a aquestes classes!
    Àngels

    ResponElimina