dijous, 27 de maig del 2010

Jocs i esports tradicionals a Catalunya 1

El dimecres 26 es va presentar a Lleida el llibre Jocs i esports tradicionals a Catalunya -volum 1-, dels professors d'INEFC Antoni Costes i Pere Lavega, així com del professor de l'institut de Flix Biel Pubill. L'acte va ser presidit per Núria Ramon, Representant territorial a Lleida de la Secretaria general de l'Esport.
El llibre, que ha estat editat pel Consell Català de l'Esport, es presenta en format fitxer i està bellament il·lustrat amb fotografies de cada joc. La voluntat dels autors no ha estat fer un nou recetari de jocs i esports tradicionals sinó elaborar un material útil i pràctic que ajudi als mestres i professors d'educació física en la seva tasca i, alhora, que els inviti a fer la seva pròpia recerca i ampliar així aquest patrimoni.
Amb aquesta pretensió, de no ser un llibre més de jocs, hi podreu anar trobant petits detalls que, pensem, fan de l'obra una eina agraïda i interessant per a treballar. Així, per exemple, el títol és Jocs i esports tradicionals a Catalunya -no de Catalunya!-. Pensem que aquest és un primer matís a tenir en consideració. Es tracta de destacar que els jocs no tenen nacionalitat o, que en tot cas, no són d'un lloc en concret sinó que els jocs són d'aquelles persones que els juguen, que els vivencien.
Un altre tret important és el fet que s'hagi volgut fer en dos volums. Això ha vingut motivat per la voluntat de treballar els jocs a partir d'un agrupament o classificació que, en aquest primer llibre recull els jocs de triar, els individuals o psicomotors i els d'oposició, així com un apartat final on es mostren exemples de construcció de petites joguines. És previst que en breu es publiqui el segon volum que recollirà els jocs de cooperació i de cooperació-oposició.
En tot el disseny s'ha tingut la màxima cura per a fer un material resistent i pràctica. Com deia, són 114 pàgines perfectament il·lustrades i amb paper de qualitat. Dins de cada apartat abans esmentat trobem un color distintiu per tal que ens resulti fàcil la consulta així com un seguit de pictogrames que fàcilment mostren un seguit de característiques de cada joc: Tipus de jocs (individual, de cooperació, d'oposició, de cooperació-oposició), Material (sense material, amb material comprat, amb material reutilitzat), Edat dels jugadors (de 6 a 12 anys, de 12 a 16, de més de 16 anys), Nombre de jugadors (pocs, molts) i Espai de joc (exterior, interior). Aquests mateixos pictogrames es reprodueixen en una graella al final del llibre per a fer més pràctica la publicació i per tal d'ajudar al professional a l'hora d'escollir un joc determinat, depenent del tipus d'alumnat que té o de l'espai.
Per fi destacar que cada joc presenta un llistat amb altres denominacions amb les quals es coneix el joc en diferents indrets de Catalunya -aquí volem incidir, un cop més, amb la transversalitat del joc i en destacar la riquesa del patrimoni que genera i que es genera al seu voltant-. A continuació trobem la descripció d'aquest i, tot seguit, proposem altres maneres de jugar. Cada fitxa presenta, encara, dos entrades més. Una dóna informació dels usos i costums del joc en el context social i cultural on es practica, i l'altra proposa un seguit de recursos i orientacions didàctiques per a facilitar la seva pràctica en diferents situacions de joc.
Els autors desitgem que aquesta nova publicació us sigui realment útil i, com dèia al principi, sigui un alicient per ampliar el vostre coneixement sobre els jocs i esports tradicionals a Catalunya.

1 comentari:

  1. Zorionak, felicidade, felicidades,gracias por vuestro trabajo.

    ResponElimina